Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκα τέσσερις συγγενείς της εγκύου Πακιστανής Φαρζάνα Ικμπάλ, διότι την λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε.

Την θανατική ποινή ανακοίνωσε ο συνήγορός τους.

Τον περασμένο Μάιο, άνδρες της οικογενείας της 25χρονης Φαρζάνα και συγκεκριμένα ο πατέρας, οι αδελφοί της και και ο πρώην αρραβωνιαστικός της, την έσυραν σε μία γωνία έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης και την σκότωσαν, χτυπώντας την με τούβλα στο κεφάλι, ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι και ο σύζυγός της Μοχάμεντ Ικμπάλ τους εκλιπαρούσε να βοηθήσουν. Η είδηση ότι η Φαρζάνα ήταν έγκυος τριών μηνών έγινε γνωστή μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Σε θάνατο και σε πρόστιμο 1.000 δολαρίων καταδικάστηκαν ο πατέρας, ο αδελφός, ο εξάδελφος κι ένας ακόμη συγγενής του θύματος, δήλωσε ο δικηγόρος του Μανσούρ Αφρίντι, ενώ ένας άλλος εξάδελφός της καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης και τού επιβλήθηκε το ίδιο πρόστιμο.

Γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά στο Πακιστάν επειδή παραβιάζουν τις υπερβολικά συντηρητικές παραδόσεις της χώρας. Μάλιστα, τα εγκλήματα κατά γυναικών είναι τόσο συνηθισμένα ως πρακτική που συνήθως δημοσιεύονται σε μία παράγραφο στις εφημερίδες.

Η υπόθεση όμως της Φαρζάνα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας γιατί το έγκλημα διαπράχτηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου η νεαρή είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία.

Ο σύζυγός της Φαρζάνα ομολόγησε στη συνέχεια ότι είχε δολοφονήσει την πρώτη του σύζυγο για να παντρευτεί την Φαρζάνα αλλά δεν τιμωρήθηκε γιατί τον συγχώρεσε ο γιός του. Σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο, ο στενότερος συγγενής μίας γυναίκας δικαιούται να συγχωρέσει τον δολοφόνο της.

Δεδομένου ότι Πακιστανές δολοφονούνται συχνά από πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, το παράθυρο αυτό του νόμου επιτρέπει σε χιλιάδες δολοφόνους την ατιμωρησία.

Το 2013 αναφέθηκαν 869 περιπτώσεις «εγκλημάτων τιμής» στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, όμως ο πραγματικός αριθμός τους είναι προφανώς μεγαλύτερος καθώς πολλά από αυτά δεν καταγγέλλονται.