Έκκληση για επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της μάστιγας του υποσιτισμού απηύθυναν σήμερα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Κατά την έναρξη της δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Τροφή η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ  Μάργκαρετ Τσαν κατέδειξε τις χαώδεις διαφορές που επικρατούν όσον αφορά την σίτιση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες: 

«Ένα μέρος του άνισου κόσμου μας εξακολουθεί να πεθαίνει από την πείνα. Και ένα άλλο μέρος τρώει μέχρι παχυσαρκίας σε τέτοιο βαθμό που μειώνεται και πάλι το προσδόκιμο ζωής».

«Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα δεν λειτουργεί πια εξαιτίας της εξάρτησής του από μια βιομηχανοποιημένη παραγωγή τροφής, που εξακολουθεί να είναι λιγότερο ακριβή και κακή για την υγεία», πρόσθεσε και σημείωσε πως για κάποιες μεγάλες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας είναι πιο οικονομικό να εισάγεται βιομηχανοποιημένη τροφή από το να έρχονται φρέσκα τρόφιμα που έχουν παραχθεί στις γύρω περιοχές.

«Πρέπει πραγματικά να αναρωτηθούμε: γιατί; Κάτι δεν λειτουργεί», υπογράμμισε η Τσαν, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιδείξουν «δημιουργικότητα» και να εργαστούν «με την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρουν καλές λύσεις».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκπρόσωποι περισσότερων από 190 χωρών που είναι παρόντες στην τριήμερη διάσκεψη υιοθέτησαν σήμερα το πρωί μια «Διακήρυξη της Ρώμης» για την τροφή και ένα «Πλαίσιο δράσης», στο οποίο περιλαμβάνονται 60 συστάσεις για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, κατά της διατροφικής ανεπάρκειας και κατά της παχυσαρκίας.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Ευθύνη μας είναι να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις αυτές σε απτά αποτελέσματα. Ελπίζω ότι στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής, εσείς οι υπουργοί θα ανακοινώσετε στόχους που θα προχωρούν πέραν από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί», είπε ο Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, ο γενικός διευθυντής του FAO.