Μνήμες από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας ξύπνησαν σήμερα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, οι δύο ακροδεξιοί δράστες της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 85 άτομα θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση 2,14 δισ. ευρώ στο ιταλικό κράτος. 

Ο Βαλέριο Φιοραβάντι και η Φραντσέσκα Μάμπρο, πρώην μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ένοπλοι Επαναστατικοί Πυρήνες (NAR) «καταδικάστηκαν να πληρώσουν 2.134.273.000 ευρώ στην προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών και στο υπουργείο Εσωτερικών» γράφει η εφημερίδα La Repubblica στον ιστότοπό της.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η διαδικασία στο δικαστήριο της Μπολόνιας είχε ως αποκλειστικό στόχο να ποσοτικοποιήσει τη ζημία που είχε υποστεί το κράτος. Και αυτό επειδή οι δύο πρώην τρομοκράτες είχαν ήδη καταδικαστεί να καταβάλουν αποζημίωση, από τα ποινικά δικαστήρια όπου είχαν δικαστεί.

Το ιστορικό της επίθεσης

Στις 2 Αυγούστου 1980 μια βόμβα εξερράγη στην αίθουσα αναχωρήσεων του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνιας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 85 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200. 

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση των «πέτρινων χρόνων» της Ιταλίας.

Ο Φιοραβάντι και η Μπάμπρο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ενώ ένας συνεργός τους που τότε ήταν ακόμη ανήλικος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Σε μικρότερες ποινές, από 7 έως 10 χρόνια φυλάκισης, καταδικάστηκαν επίσης πολλά άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που κατηγορούνται για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ο Φιοραβάντι και η Μάμπρο, που ανέκαθεν αρνούνταν κάθε ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση στην Μπολόνια αν και παραδέχονταν τη συμμετοχή τους σε άλλες ενέργειες, αποφυλακίστηκαν υπό όρους το 2004 και το 2002 αντίστοιχα.