Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη επανέφεραν οι τουρκικές αρχές, το οποίο είχε σταθεί η αφορμή για τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει το 2013.

Το σχέδιο με τίτλο «αστική ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ και του στρατώνα της Ταξίμ», έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για το 2015-2016, διευκρίνισε το πρακτορείο Ντογάν.

Η ανάπλαση του οθωμανικού στρατώνα ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία και του διάσημου πλέον πάρκου Γκεζί ήταν η αφορμή για το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2002.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης δεσμεύθηκε να ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων της πόλης για το σχέδιο, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

«Το σχέδιο θα ακυρωθεί, αν η δικαιοσύνη αποφασίσει κατά της ανάπλασης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της. «Και ακόμη κι αν η δικαιοσύνη αποφασίσει υπέρ της ανάπλασης, θα διενεργηθεί δημοψήφισμα», πρόσθεσε.