Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να διορθώσει κακώς κείμενα που αφορούν στο μεταναστευτικό.

Όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το διάγγελμά του στις 20:00 την Πέμπτη (τοπική ώρα· 03:00 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας).

Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο facebook, ο Ομπάμα αναφέρει ότι θα επεκταθεί σε περαιτέρω πληροφορίες σε ομιλία που θα εκφωνήσει στο γυμνάσιο Ντελ Σολ του Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικές ΗΠΑ) την Παρασκευή.

«Όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης είναι προβληματικό. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον έχει επιτρέψει το πρόβλημα αυτό να κακοφορμίζει για πολύ καιρό», ανέφερε ο Ομπάμα στο βίντεο. 

«Έτσι, αυτά στα οποία πρόκειται να αναφερθώ αναλυτικά είναι τα πράγματα που μπορώ να κάνω με βάση τη δικαιοδοσία μου ως πρόεδρος ώστε το σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσω να εργάζομαι από κοινού με το Κογκρέσο για να το ενθαρρύνω να καταλήξει σε ένα συνεκτικό νομοσχέδιο με τη στήριξη και των δύο κομμάτων, που θα επιλύσει το πρόβλημα στο σύνολό του», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, πηγές ενήμερες για τα σχέδια της αμερικανικής προεδρίας ανέφεραν ότι ο Ομπάμα θα εξαλείψει την απειλή απέλασης για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι ζουν παράτυπα στη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ κατηγόρησε από την πλευρά ρου τον Ομπάμα ότι με την κίνησή του για χορήγηση «αμνηστίας» σε λαθρομετανάστες θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες να αναληφθεί δράση στο Κογκρέσο για το μεταναστευτικό και κατ' επέκταση για άλλα ζητήματα.

«Εάν ο "Αυτοκράτορας Ομπάμα" αγνοήσει τον αμερικανικό λαό και ανακοινώσει ένα σχέδιο αμνηστίας το οποίο ο ίδιος έχει πει ξανά και ξανά ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του βάσει του Συντάγματος [των ΗΠΑ], θα παγιώσει την ανομία και την καταστροφική κληρονομιά του και θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες για την ανάλήψη δράσης από το Κογκρέσο επί του θέματος αυτού – όπως και πολλών άλλων», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Μπένερ σε ανακοίνωσή του.