Μόνο σοκ προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στη Λίμα ως μέρος της εκστρατείας για «να σταματήσει η παιδική δουλεία». Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο Περού περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, γεγονός που επηρεάζει τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία και την ατομική ελευθερία.

Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών (79%) είναι κορίτσια, το 21% αγόρια, ενώ το 74% είναι ηλικίας από 12 έως 17 ετών και το 26% ηλικίας από 6 έως 11 ετών. Μάλιστα τα περισσότερα από τα κορίτσια που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί προέρχονται από την υποβαθμισμένη ύπαιθρο των Άνδεων και δουλεύουν σε μεγάλα παράκτια αστικά κέντρα όπως είναι η πρωτεύουσα Λίμα. 

«Η εργασία ως οικιακοί βοηθοί είναι μια πρακτική ιστορικά ριζωμένη στο Περού, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι ασχολούνται σε σπιτικές εργασίες αλλά όχι στην δική τους οικεία αλλά σε ένα τρίτο πρόσωπο ή εργοδότη, και είναι συχνά θύματα εκμετάλλευσης» σημειώνει η Κάρμεν Μορένο επικεφαλής της ΔΟΕ για τις χώρες των Άνδεων. 

Όπως προσθέτει «αυτά τα παιδιά χαρακτηρίζονται ως " αόρατοι εργαζόμενοι "επειδή δουλεύουν μέσα σε σπίτια που δεν είναι δικά τους» σημειώνοντας ότι η εκστρατεία έχει την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του τοπικού υπουργείου Εργασίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.