Ο Άρειος Πάγος της Ρώμης αποφάσισε ότι οι καταδίκες που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες των βιομηχανιών οι οποίες παρήγαγαν το υλικό κάλυψης για στέγες, Έτερνιτ, έχουν παραγραφεί. Πριν μόλις έναν χρόνο, το εφετείο του Τορίνο είχε καταδικάσει σε δεκαοκτώ χρόνια φυλάκισης για πρόκληση εκ προμελέτης πρόκλησης σοβαρών βλαβών στην υγεία, τον Ελβετό μεγιστάνα Στέφεν Σμιντχάινι. 

Σήμερα, όμως, ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι οι όποιες ευθύνες έχουν παραγραφεί και κατά συνέπεια δεν μπορεί να καταβληθεί καμία αποζημίωση. 

Η υπόθεση αφορά την χρήση αμίαντου για την παραγωγή του Έτερνιτ, στην βιομηχανία του Καζάλε Μονφερράτο, έξω από το Τορίνο, μέχρι το οριστικό κλείσιμό της, το 1986. Επιστήμονες έχουν εξακριβώσει ότι η σκόνη με αμίαντο προκαλεί μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση. 

Η περίοδος επώασης της ασθένειας μπορεί να φτάσει τα τριάντα χρόνια. Μόνον στην περιφέρεια της πόλης Αλεσσάντρια, πάντα κοντά στο Τορίνο, σύμφωνα τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχασαν την ζωή τους 1.800 κάτοικοι, ενώ σε όλη την Ιταλία τα θύματα είναι πάνω από 3.000

Δεκάδες συγγενείς των θυμάτων, αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας των ιταλών ανώτατων δικαστών, φώναξαν «vergogna», «ντροπή» ενώ η δήμαρχος του Καζάλε Μονφερράτο, Κοντσέττα Παλατσέττι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχει μείνει άναυδη» και ότι « θα αποφασίσει, μαζί με όλο το δημοτικό συμβούλιο, τι ακριβώς μπορεί να γίνει, ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν».