Σε συμφωνία για τους όρους απελευθέρωσης του στρατηγού Ρούμπεν Αλζάτε επήλθε η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι εκπρόσωποι των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). 

Ο Ρούμπεν Αλζάτε συνελήφθη από τους αντάρτες την Κυριακή, ανακοινώθηκε στην Αβάνα της Κούβας από Κουβανούς και Νορβηγούς διπλωμάτες. 

«Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του στρατηγού Ρούμπεν Αλζάτε και τριών ακόμη στρατιωτών το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα» είπε ο Κουβανός διπλωμάτης Ροδόλφο Μπενίτεθ που συνοδευόταν από τη Νορβηγίδα συνάδελφό του Ρίτα Σάντμπεργκ. Η Κούβα και η Νορβηγία είναι οι δύο χώρες εγγυήτριες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην Αβάνα. 

Η απελευθέρωση του στρατηγού Αλζάτε είναι ζωτικής σημασίας καθώς η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει αναστείλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο στρατηγός. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στοχεύουν στον τερματισμό του μακροβιότερου εμφυλίου πολέμου της Λατινικής Αμερικής, που έχει σκοτώσει περίπου 200.000 άτομα στα 50 χρόνια που διαρκεί.