Έρευνες για τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών στο εξωτερικό άρχισε ο γενικός εισαγγελέας της Ρουμανίας, Τιμπέριου Νίτου, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων αναφορών.

Οι αναφορές αφορούν τους υπουργούς που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών εκτός Ρουμανίας, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες.

"Υπήρξαν πολλές αναφορές που κατατέθηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους. Έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το ποινικό αδίκημα της παρεμπόδισης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 385 του Ποινικού Κώδικα. Οι αναφορές είναι κατά των υπουργών που ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των εκλογών, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες" ανέφερε ο κ. Νίτου, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότερες αναφορές κατατέθηκαν κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρουμανίας είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τον αριθμό των καταγγελιών, ούτε να ανακοινώσει πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, επειδή ο αρμόδιος εισαγγελίας θα καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο των ερευνών.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ο ισχύων νόμος επιτρέπει τη λειτουργία πρόσθετων εκλογικών κέντρων, ο κ. Νίτου υπογράμμισε ότι, από νομική άποψη, εισαγγελέας θα πει αν ο νόμος παραβιάστηκε ή όχι.