«Η ασφάλεια στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνον μαζί με τη Ρωσία», δήλωσε από την Πολωνία η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», είπε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, αναφερόμενη εμμέσως στην ουκρανική κρίση. «Προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο με τη Ρωσία», επέμεινε η ίδια.

Η Μέρκελ έκανε αυτή τη δήλωση στην Κσίζοβα, στη νοτιοδυτική Πολωνία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφιλίωση της Γερμανίας με τον ανατολικό της γείτονα, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω του ρόλου που προσάπτεται στη Ρωσία στην ουκρανική σύρραξη.

Υπενθυμίζοντας στην παρέμβασή της ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραβιάστηκε, η Μέρκελ επισήμανε επίσης απευθυνόμενη στους Πολωνούς, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση πέραν των ανατολικών τους συνόρων, ότι «η αλληλεγγύη του NATO αφορά όλα τα μέλη του» και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει την αρχή αυτή στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Αναγνωρίζοντας για μια ακόμη φορά την ευθύνη των Γερμανών για τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μέρκελ δεν απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ένα ακανθώδες ζήτημα για τις διμερείς σχέσεις, την εκδίωξη των Γερμανών το 1945 από εδάφη που κατέλαβε η Πολωνία. «Ο διωγμός τους ήταν παράνομος» αλλά ευεξήγητος μετά τα εγκλήματα που είχε διαπράξει η ναζιστική Γερμανία, εκτίμησε η καγκελάριος.