Στα όρια της έχει φτάσει η Τουρκία ως προς τη διαχείριση των προσφύγων από τη Συρία που προσέρχονται κατά χιλιάδες λόγω των συγκρούσεων, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Περισσότεροι από 1,6 εκατ. Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα της Τουρκίας για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα τους από το 2011, όμως μόλις 220.000 από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί μόνοι τους σε πολλές πόλεις της χώρας, επισημαίνει η Αμνηστία σε έκθεσή της.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων από τη Συρία βιώνει σημαντικές δυσκολίες απλά στο να επιζήσουν» τονίζει η ΜΚΟ, η οποία κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν την απόλυτη φτώχεια.

«Ορισμένοι βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη Συρία, παρά τον πόλεμο» υπογραμμίζεται.

Στην έκθεσή της ωστόσο, η Αμνηστία επαινεί τη γενναιοδωρία που επιδεικνύει η Τουρκία σε ό,τι αφορά υποδοχή και φιλοξενία των Σύρων πολιτών την οποία συγκρίνει με την «θλιβερή αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας και τις «σαφώς ανεπαρκείς οικονομικές της δεσμεύσεις».