Την απόφαση να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε στη βορειοανατολική Νιγηρία έλαβε η βουλή της χώρας που απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από ένα σοβαρό συμβάν που σημειώθηκε στο κοινοβούλιο. Το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και δεν επέτρεψαν στον πρόεδρο της κάτω βουλής Αμίνου Ταμπουουάλ να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Το κοινοβούλιο συνεδρίαζε για πρώτη φορά σήμερα μετά την αποχώρηση του Ταμπουουάλ, του τέταρτου πιο ισχυρού βουλευτή της Νιγηρίας, από το κυβερνών κόμμα και την προσχώρησή του στην αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο.

Δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι είδαν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος να αναρριχώνται στον τοίχο και την πύλη του κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο για να εισέλθει ο Ταμπουουάλ. Την ίδια ώρα η αστυνομία και μερικοί στρατιώτες τους εμπόδιζαν. Πανδαιμόνιο ξέσπασε όταν κουκουλοφόροι αστυνομικοί εισήλθαν στον προθάλαμο του κοινοβουλίου και έριξαν δακρυγόνα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντέιβιντ Μαρκ ανακοίνωσε αρχικά ότι αναβάλλεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που πρότεινε ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν και το οποίο προέβλεπε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας, η οποία ισχύει εδώ και 18 μήνες.

Παρόλα αυτά τελικά οι βουλευτές αποφάσισαν έπειτα από μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα, καθώς έκριναν ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποτύχει, με τη Μπόκο Χαράμ να συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τους φόνους σε αυτές τις περιοχές, ενώ έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου είκοσι πόλεις και χωριά.