Η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι φαίνεται πως αυξάνει τις αρνητικές απόψεις των πολιτών της Γερμανίας για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες, εξισώνουν την αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων από το εβραϊκό κράτος με τις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η εξαμηνιαία έρευνα για την ξενοφοβία στη Γερμανία, που διενεργείται από το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, έδειξε ότι σε γενικές γραμμές την τελευταία δεκαετία μειώνεται ο αντισημιτισμός στη χώρα.

Όταν οι Γερμανοί ρωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο αν πιστεύουν ότι οι Εβραίοι, εξαιτίας των πράξεών τους, ευθύνονται εν μέρει για τις διώξεις εναντίον τους, το 18% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ποσοστό που σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν ήταν κάτω από 8%.

Λίγο πάνω από το 27% των ερωτηθέντων απάντησε τον Σεπτέμβριο ότι συμφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ δεν διαφέρει από τις διώξεις των Ναζί εναντίον των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οπότε φονεύθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι.

Πάντως το 2004, πάνω από το 51% των ερωτηθέντων συμφωνούσε με αυτή την άποψη.

Ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι οι τακτικές του Ισραήλ κάνουν τους Εβραίους λιγότερο αρεστούς.