Κάλεσμα προς τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο επεσήμανε πως η Μόσχα δεν δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνάφθηκε ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επίθεση από το εξωτερικό, από τη Ρωσία. Ρωσικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στην Ουκρανία» είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μολδαβία, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, ενώ προσέθεσε πως το Κίεβο είναι θετικά διακείμενο στη διεξαγωγή συνομιλιών.

Παράλληλα σημείωσε πως οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ: 

«Όχι για να τιμωρηθεί κανένας, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». 

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ουκρανία προκειμένου να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ και κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «ένα γήπεδο».

«Οι ενέργειες του Πούτιν αποτελούν απειλή για όλους, για την παγκόσμια τάξη, την παγκόσμια ειρήνη, (αποτελεί) μια άμεση απειλή για τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ... Πρέπει να είναι κοινός μας στόχος να προλάβουμε τον ευρείας κλίμακας πόλεμο που η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα» είπε σε συνέντευξη Τύπου.