Η ινδονησιακή αστυνομία υπερασπίστηκε τις εξετάσεις παρθενίας, στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες υποψήφιες αστυνομικοί, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε σχετικά με την πρακτική αυτή από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εάν υπάρχουν καλές παρθένες, γιατί να μην επιλέγουμε τις καλές παρθένες;», είπε ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της αστυνομίας, ταξίαρχος Μετσγκιγιάρτο κατά τη διάρκεια συζήτησης για θέματα σχετικά με την επιβολή του νόμου στη Τζακάρτα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Tempo.co.

Σε μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα, που αναρτήθηκε στο youtube, ο Μετσγκιγιάρτο ακούγεται να δηλώνει: «Δεν θέλουμε να προσλαμβάνουμε άτομα που δεν έχουν χρηστά ήθη», ενώ πρόσθεσε ότι η έλλειψη της παρθενίας δεν αποκλείει αυτομάτως τις αιτούσες.

Σε έκθεσή που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι οι εξετάσεις παρθενίας που διενεργούνται στις γυναίκες που αιτούνται να ενταχθούν στις τάξεις της αστυνομίας συνεχίζουν να γίνονται ευρέως παρά τις δεσμεύσεις ότι θα καταργούνταν αυτή η πρακτική.

«Η χρήση από την ινδονησιακή εθνική αστυνομία των εξετάσεων παρθενίας αποτελεί μια πρακτική διάκρισης που προσβάλλει και εξευτελίζει τις γυναίκες», δήλωσε η Νίσα Βάρια, επικεφαλής της διεύθυνσης για τα δικαιώματα των γυναικών του Παρατηρητηρίου.

«Οι αστυνομικές αρχές στην Τζακάρτα πρέπει άμεσα και αναμφίβολα να καταργήσουν αυτή την πρακτική και κατόπιν να διασφαλίσουν ότι οι εξετάσεις αυτές θα καταργηθούν στα αστυνομικά τμήματα, σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η ίδια.