Άρχισε στο Πεκίνο η δίκη της 70χρονης διαπρεπούς κινέζας δημοσιογράφου Γκάο Γιού, που κατηγορείται για "αποκάλυψη κρατικών απορρήτων".

Η πρόσβαση των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου στο δικαστήριο δεν έγινε δεκτή.

Η Γκάο Γιού, δηλώνει αθώα για ένα κατηγορητήριο, που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η πρώην συντάκτις και υποδιευθύντρια του περιοδικού Economics Weekly συνελήφθη στο τέλος του Απριλίου στο πλαίσιο μίας εκστρατείας κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν όψει της 25ης επετείου από την καταστολή του κινήματος για τη δημοκρατία στην Πλατεία Τιενανμέν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δημοσιογράφος κατηγορείται για "διαβίβαση κρατικών μυστικών σε πηγές εκτός της Κίνας".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch (Παραητηρτήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η δημοσιογράφος κατηγορείται ότι διαβίβασε σε ιστοσελίδα εσωτερικό έγγραφο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πρότεινε ενίσχυση της λογοκρισίας κατά των μεταρρυθμιστικών ιδεών.

Στις 8 Μαΐου, η κινέζα διανοούμενη, η οποία έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους το Παγκόσμιο Βραβείο για την Ελευθερία του Τύπου της UNESCO το 1997, εμφανίσθηκε σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης όπου παραδεχόταν τα σφάλματά της. Στη συνέχεια, εξήγησε στους συνηγόρους της ότι αυτή η ομολογία τής είχε αποσπαθεί δια της βίας.