Η έφηβη από την Ολλανδία που επέστρεψε από τη Συρία στην πατρίδα της θα παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο ως ύποπτη για τρομοκρατική δράση και απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Η 19χρονη Αΐσα, της οποίας το επίσημο μικρό όνομα είναι Στερλίνα, συνελήφθη την Τετάρτη κατά την επιστροφή της στη χώρα, δήλωσε η Ανμαρί Κεμπ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μάαστριχτ, όπου κατοικεί η οικογένεια.

Η Αΐσα που πρόσφατα ασπάστηκε το Ισλάμ, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη συριακή πόλη Ράκα, προπύργιο της τζιχανστιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, για να παντρευτεί εκεί έναν τζιχαντιστή.

Η μητέρα της Μονίκ, η οποία τη βοήθησε να επαναπατριστεί, δεν είναι ύποπτη.

Η Αΐσα συμπεριλαμβάνεται στο μικρό αριθμό των ευρωπαίων εφήβων κοριτσιών και γυναικών που ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ τους τελευταίους μήνες. Ορισμένες πιστεύεται ότι έκαναν το ταξίδι αυτό για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, παντρεύτηκαν μαχητές, ανάμεσά τους αυτούς που πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών θα καθορίσει το χρόνο κράτησης της Αΐσα.

Η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο παράταση της προφυλάκισης της Αΐσα κατά την εξέταση των στοιχείων της υπόθεσής της. Δημόσια ακρόαση αναμένεται σε τρεις μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του δικαστηρίου στο BBC.

Σε αυτό το διάστημα η Αΐσα θα απαγορεύεται να μιλά σε μέλη της οικογένειάς της, εκτός από τη μητέρα της, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η Αΐσα είχε φύγει από την Ολλανδία τον περασμένο Φεβρουάριο για να πάει να παντρευτεί τον Ομάρ Γιλμάζ, Ολλανδό τουρκικής καταγωγής ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στον ολλανδικό στρατό. Η Αΐσα είχε δει αρχικά τον Ομάρ στην τηλεόραση και στη συνέχεια επικοινωνούσε μαζί του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.