current views are: 1

21 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:19

Αναστέλλει τη διαδικασία πτώχευσης της CCB το Δικαστήριο της Σόφιας

Στην αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης της Corporate Commercial Bank (CCB), έπειτα από έφεση που άσκησε ο βασικός της μέτοχος, η εταιρεία Bromak, προχωρά το Δικαστήριο της Σόφιας.

Δημοσίευση 10:19’
αρθρο-newpost

Στην αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης της Corporate Commercial Bank (CCB), έπειτα από έφεση που άσκησε ο βασικός της μέτοχος, η εταιρεία Bromak, προχωρά το Δικαστήριο της Σόφιας.

Στην αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης της Corporate Commercial Bank (CCB), έπειτα από έφεση που άσκησε ο βασικός της μέτοχος, η εταιρεία Bromak, προχωρά το Δικαστήριο της Σόφιας

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων “Novinite”, το Δικαστήριο ενημερώθηκε ότι η Bromak άσκησε έφεση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (SAC) κατά της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) να αφαιρέσει την άδεια της CCB. 

Έφεση κατά της απόφασης της ΒΝΒ άσκησαν -σύμφωνα με ανώνυμες πηγές- και άλλοι μέτοχοι και καταθέτες της τράπεζας που υποστηρίζουν ότι τόσο η ΒΝΒ όσο και οι διαχειριστές που ορίστηκαν στην προβληματική τράπεζα (σ.σ. το εποπτικό συμβούλιο που διόρισε η ΒΝΒ, όταν ανακάλεσε τα δικαιώματα των μετόχων στις 20 Ιουνίου και έθεσε την τράπεζα υπό ειδική εποπτεία) προχώρησαν σε παραβάσεις τουλάχιστον 30 κανονισμών και διαδικασιών που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την εθνική νομοθεσία. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, σε περίπτωση που η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει την άδεια μιας τράπεζας δεν έχει τεθεί σε ισχύ εξαιτίας δικαστικής προσφυγής, το Δικαστήριο θα αναστείλει τις διαδικασίες έως τη λήξη της δικαστικής “διαμάχης”. 

Η Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε την άδεια της CCB στις 6 Νοεμβρίου και ζήτησε από το Δικαστήριο της Σόφιας να κηρύξει πτώχευση της τράπεζας την επόμενη ημέρα. Το Δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας σε μια – κεκλεισμένων των θυρών – συνεδρίαση στις 24 Νοεμβρίου 2014. 

Η CCB, η μέχρι πρότινος, τέταρτη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βουλγαρίας, παραμένει κλειστή από τις 20 Ιουνίου 2014, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε έπειτα από μια μαζική “φυγή” καταθέσεων. 

Η έφεση που άσκησε η Bromak και οι άλλοι μέτοχοι και καταθέτες δεν εμποδίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των εγγυημένων (μέχρι 100.000 ευρώ) καταθέσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το δημόσιο Ταμείο Εγγυήσεων.


σχετικα αρθρα