Τα φιλοδυτικά κόμματα τα οποία κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα συμμαχήσουν με στόχο να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η νέα πλειοψηφία θα μετράει 300 βουλευτές» επί του συνόλου των 450 εδρών, δηλαδή ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύονταν πέντε κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, μονογραφήθηκε εντέλει τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και θα υπογραφεί επίσημα κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, την 27η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βολόντιμιρ Γκρόισμαν.

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να «σχηματιστεί κατεπειγόντως» νέα κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος της νέας κυβέρνησης», προσέθεσε ο ίδιος.

Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Συνασπισμός Πέτρο Ποροσένκο, το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ, το κόμμα Σαμοπόμιτς, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι ακτιβιστές, καθώς επίσης το Μπατκίβτσινα, το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, και το Ριζοσπαστικό Κόμμα του λαϊκιστή Αλέγκ Λιάσκο.