Η σκόνη από τα συντρίμμια της βομβαρδισμένης Λωρίδας της Γάζας δεν έχει προλάβει ακόμα να κατακάτσει, ωστόσο παλαιστίνιοι και ισραηλινοί φαίνεται πως εισέρχονται με ταχύτατους ρυθμούς σε έναν νέο φαύλο κύκλο βίας. 

Επίκεντρο της νέας έντασης η διχασμένη Ιερουσαλήμ, μία πόλη με ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους κατοίκους της. Τυφλά χτυπήματα όπως η πρόσκρουση με αυτοκίνητα σε ανυποψίαστους περαστικούς και οι πολύνεκρες επιθέσεις σε συναγωγές, προκαλούν τα άγρια αντίποινα υπερσυντηριτικών εβραίων, που απαντούν με αντίστοιχες δολοφονίες παλαιστινίων και ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής.
 
Σε θεσμικό επίπεδο δε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνηση του δεν αντέδρασαν και με τον πιο ψύχραιμο τρόπο. Πέραν της άρσης των περιορισμών για την οπλοκατοχή – με πρόσχημα την αυτοάμυνα των ισραηλινών, σε συναγερμό έχουν τεθεί εδώ και αρκετό καιρό οι δυνάμεις ασφαλείας και καταγγέλλουν με τον εντονότερο τρόπο το «κύμα τρομοκρατίας» (sic) που εξαπέλυσαν οι παλαιστίνιοι.
 
Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι για ακόμη μία φορά η ασύμμετρη απάντηση που δίνει το Τελ Αβίβ, μία απάντηση που φαίνεται πως ικανοποιεί το αυξανόμενο αίσθημα μερίδας της ισραηλινής κοινωνίας για εκδίκηση, δεν αποδίδει όμως πραγματική δικαιοσύνη: Δεν τιμωρούνται μονάχα οι δράστες που ταυτοποιούνται, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια τους, καθώς έχει δοθεί διαταγή να γκρεμίζονται τα σπίτια τους.
 
Παράλληλα με τη οργιλή απάντηση του Νετανιάχου, ένα ρατσιστικό πογκρόμ ξέσπασε στη χώρα. Σε όλη την ισραηλινή επικράτεια άραβες πολίτες της χώρας –απόγονοι δηλαδή των παλαιστινίων που κατοικούσαν στα εδάφη που κερδήθηκαν από τον πόλεμο 1973- απολύθηκαν από τις δουλειές τους, σε αντίδραση για τις επιθέσεις.
 
Ο ακροδεξιός δήμαρχος της πόλης Ασκελόν απηύθυνε μάλιστα δημόσιο κάλεσμα προς τους καταστηματάρχες να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, προκαλώντας την αντίδρασης της κυβέρνησης.
 
Αυτό όμως που αναμένεται να κορυφώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά είναι η πρόσφατη αποκάλυψη από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ) του σχεδίου δολοφονίας του υπουργού Εξωτερικών, αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Γίσραελ Μπεϊτένιου και σκληροπυρηνικού απέναντι στις διεκδικήσεις της παλαιστινιακής αρχής Αβνινγκόρ Λίμπερμαν από μέλη της Χαμάς.
 
Παρότι το σχέδιο – σύμφωνα πάντα με τις ισραηλινές υπηρεσίες- είχε εκπονηθεί στην κορύφωση της σύρραξης του καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας, για πολλούς αναλυτές ο χρόνος που επελέγη να δοθεί στη δημοσιότητα δεν είναι διόλου τυχαίος.
 
Σε μία στιγμή που το αντιπαλαιστινιακό αίσθημα τείνει να επικρατήσει στην ισραηλινή κοινωνία, ακόλουθο της οργής και του σοκ που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα βίας στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου κάνει για ακόμη μία φορά επίκληση στο συναίσθημα του λαού του.
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόπειρα διόγκωσης του ρόλου που παίζει ο θρησκευτικός παράγοντας στην πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ των δύο άσπονδων εχθρών.
 
Η επιλογή των στόχων των πρόσφατων επιθέσεων εβραϊκές συναγωγές δηλαδή, αλλά και ο τρόπος εκτέλεσης τους – με μαχαίρια- πράγματι είναι στοιχεία που φέρνουν σε θρησκευτικά κίνητρα.
 
Εξίσου σημαντικό ρόλο όμως στην έξαρση του κλιμακούμενου κύματος βίας είναι και η δυστυχία στην οποία έριξε η νέα κατεδάφιση της Λωρίδας της Γάζας στους βομβαρδισμούς του καλοκαιριού. Οι εκατόμβες νεκρών και τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι ρουκέτες ήταν μία αιτία που έπαιξε καθοριστικό παράγοντα στην αναταραχή.
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και στη δυτική όχθη, εδάφη που ελέγχει η παλαιστινιακή αρχή και όχι η Χαμάς, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινότητα και τα επεισόδια ακόμη πιο συχνά.
 
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ αρνείται πεισματικά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, παρά τις ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις δυτικών χωρών, όπως η Σουηδία αλλά και οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το μίγμα λοιπόν είναι για ακόμη μία φορά εκρηκτικό και το μέλλον δεν αναμένεται ευοίωνο.