Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αργότερα σήμερα στη Βιέννη με στόχο την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1(ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης. 

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των 2 ανδρών από την Πέμπτη το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας και την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας προκειμένου να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. 

Νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι εξακολουθεί και υπάρχει ευρύ χάσμα στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων παρά τις ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. 

«Εργαζόμαστε σκληρά» είπε ο Κέρι εν όψει μίας συνάντησης με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Ελπίζουμε ότι θα σημειώσουμε προσεκτική πρόοδο, αλλά υπάρχουν μεταξύ μας μεγάλες διαφορές, εξακολουθούμε και αντιμετωπίσουμε μερικές σοβαρές διαφορές, τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας άλλωστε επιβεβαίωσε σήμερα κατά την άφιξή του στη Βιέννη ότι οι προοπτικές για την επίτευξη ή όχι μιας συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 είναι «εντελώς ανοικτές». 

«Δε βρισκόμασταν ποτέ τόσο κοντά σε μία συμφωνία, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από αυτήν (…). Το ερώτημα εάν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα είναι προς το παρόν εντελώς ανοικτό» επισήμανε ο Σταϊνμάγερ σε δημοσιογράφους.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντήσει αργότερα τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.