Ένας Σαουδάραβας κρατούμενος που παρέμεινε έγκλειστος επί 12 χρόνια στη φυλακή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Κόλπο Γκουαντάναμο, ετήχθη στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η μεταγωγή του Μουχάμαντ Μούρντι Ίσα αλ Ζαχράνι, ο οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει για λογαριασμό της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς ελήφθησαν υπόψη το ότι οι πληροφορίες για τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς και το ότι εξέφρασε μεταμέλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ζαχράνι, ο οποίος θα λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην πατρίδα του, φυλακίστηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2002. Σύμφωνα με ένα προφίλ του Ζαχράνι που έχει συνθέσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, είναι 44 ή 45 ετών.

Άλλοι έξι κρατούμενοι μετήχθησαν από το Γκουαντάναμο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τρεις στη Γεωργία, δύο στη Σλοβακία και ένας στο Κουβέιτ. Στη φυλακή παραμένουν 142 κρατούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να κλείσει τη διαβόητη φυλακή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008, επικαλούμενος τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην εικόνα της χώρας του σε διεθνές επίπεδο. Ως σήμερα, δεν έχει καταφέρει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εν μέρει λόγω της αντίστασης που προβάλλει το Κογκρέσο.

Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει εκπροσωπήσει μερικούς από τους κρατούμενους στη φυλακή αυτή, την οποία οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «μαύρη τρύπα» σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, καλωσόρισε τις αποφυλακίσεις των τελευταίων εβδομάδων και κάλεσε τον Ομπάμα να δώσει εντολή να μεταχθούν όλοι οι κρατούμενοι σε βάρος των οποίων δεν σχεδιάζεται να ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές.