Τραυματίες και ζημιές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στην κεντρική Ιαπωνία.

Τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε χειμερινό θέρετρο. Αρκετοί άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα ερείπια των σπιτιών τους προτού διασωθούν.

«Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση δημιουργήσαμε ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση και την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Στο χωριό Χακούμα, θέρετρο για σκι στη νομαρχία Ναγκάνο όπου είχαν διεξαχθεί κάποια από τα αθλήματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1998, περίπου 30 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους, όμως διασώθηκαν όλοι, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ζημιές υπέστησαν κάποιες δημόσιες υποδομές, όμως παρά την ισχύ της δόνησης οι υλικές ζημιές φαίνεται να είναι περιορισμένες.  Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες.

Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο στις 22:08 (τοπική ώρα, 15:08 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6,2 βαθμοί, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για σεισμό 6,8 βαθμών. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρέασαν 1.600 νοικοκυριά και κάποια δρομολόγια των τρένων.

Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της μονάδας.