Στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους επικεντρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία αποτελεί και επίσημα μέλος του υπό την αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά των ανταρτών του ΙΚ, ωστόσο ο ρόλος της χώρας στη συμμαχία αυτή δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Λίγα ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την προοπτική μιας μελλοντικής συμμαχίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε περίπου 4 ώρες το Σάββατο.

«Συζητήσαμε σχετικά με το έργο μας στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού που θα υποβαθμίσει και τελικά να νικήσει (το Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπάιντεν μετά το τέλος της συνάντησης. «Μιλήσαμε επίσης και για το μέλλον της Συρίας».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ΙΚ, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η απουσία κινδύνου στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anatolu επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν σε διάφορα τοπικά ζητήματα», δήλωσε ο Ερντογάν.