Το Ιράν και η ομάδα 5+1 συνεχίζουν να βρίσκονται «ακόμη πολύ μακριά σε πολλά ζητήματα» στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν απαιτείται παράταση των συνομιλιών.

Ο Σταϊνμάιερ έκανε τη δήλωση αυτή στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD μία ημέρα πριν την καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου για την επίτευξη μιας συνεκτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τη 12ετή διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Διαπραγματευόμαστε εδώ με τη φιλοδοξία να επιτύχουμε μια συμφωνία», είπε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας. «Εάν η αποστολή αυτή δεν επιτευχθεί, κάποιος ασφαλώς θα χρειαζόταν να εξετάσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν προκειμένου ο δρόμος να μην τελειώσει εδώ, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης να μπορέσει να συνεχιστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε πει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στη Βιέννη ότι «έχουμε μια καταληκτική προθεσμία ως αύριο βράδυ για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι θετική και να μας επιτρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη. Υπάρχουν ακόμη διαφορές οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν».