Οι Τυνήσιοι κλήθηκαν την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της χώρας, για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του 2011. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, ωστόσο υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Μπέτζι Καΐντι Εσέμπσι ισχυρίζονται ότι προηγείται των αντιπάλων του. 

Συνολικά 27 προσωπικότητες έχουν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, ενώ σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία τότε θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων στις 28 Δεκεμβρίου. 

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, Σαφίκ Σαρσάρ, δήλωσε ότι περίπου το 53,7% των συνολικά 5,2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες. 

«Η ψηφοφορία κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», δήλωσε ο Σαρσάρ. «Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζω για την εκλογή προέδρου», δήλωσε ένας από τους ψηφοφόρους. «Δεν θέλω να αναλάβει τη θέση κάποιος που συνεργαζόταν με τον Μπεν Αλί στο παρελθόν. Προτιμώ έναν πρόεδρο ο οποίος ήταν επαναστάτης», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στον Μαρζούκι ο οποίος παρουσιάζεται ως ο φυσικός υποψήφιος της επανάστασης, καθώς ο Εσέμπσι είχε διατελέσει πρόεδρος του κοινοβουλίου υπό τον Μπεν Άλι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 

Από την ανεξαρτησία της το 1956 ως την εξέγερση του 2011 η χώρα γνώρισε μόνο δύο προέδρους: τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του πρωθυπουργού Μπεν Άλι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Ιανουαρίου 2011.