Στα άδυτα του αντιπυρηνικού καταφυγίου του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα έχουν την ευκαιρία να μπουν όσοι το επιθυμούν, καθώς το Σάββατο άνοιξαν οι «πύλες» του καταφυγίου για το κοινό, ύστερα από απόφαση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Το καταφύγιο βρίσκεται στο κέντρο το Τιράνων. Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '70 τού προηγούμενου αιώνα, όταν η Αλβανία ετοιμαζόταν -κατά τον Χότζα- "να αντιμετωπίσει ολοκληρωτική επίθεση των υπερδυνάμεων".

Το καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους και διαθέτει 130 χώρους. Οι χώροι του είναι εξοπλισμένοι με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της εποχής. Εκεί μπορούσε να στεγαστεί όλη η κεντρική κομμουνιστική ηγεσία. Υπάρχουν γραφεία για τους ηγέτες και αίθουσα για τη σύγκληση της Βουλής.

Άθιχτα είναι τα υπνοδωμάτια του Ενβέρ Χότζα και του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου. Το κεντρικό αυτό κρησφύγετο συνδεόταν με ειδικές σήραγγες με τα κεντρικά γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και τις κατοικίες των κομμουνιστών ηγετών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι το αντιπυρηνικό κρησφύγετο του δικτάτορα Χότζα στα Τίρανα, στις επόμενες βδομάδες, θα είναι ανοικτό για το κοινό ως εκθεσιακός χώρος, υπό τον τίτλο "Bunkart". Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μουσείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.