ΔΙΕΘΝΗ

Μαραθώνια ανάκριση Σόκρατες

Δημοσίευση 24 Νοεμβρίου 2014, 11:58 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2014, 11:58
Μαραθώνια ανάκριση Σόκρατες
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται η μαραθώνια ανάκριση του Ζοζέ Σόκρατες, πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται η μαραθώνια ανάκριση του Ζοζέ Σόκρατες, πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας.

Ο Σόκρατες είναι ύποπτος για φορολογική απάτη, και ανακρίνεται σήμερα από ανακριτή του κεντρικού δικαστηρίου της Λισαβόνας. 

"Eίναι καλά, το ηθικό του είναι πολύ καλό", δήλωσε ο Αραούζο στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το δικαστήριο, πριν προσθέσει ότι ο πελάτης του "προφανώς" απαντά στις ερωτήσεις του δικαστή Κάρλος Αλεξάντρ.

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2005 και 2011, πέρασε και τρίτη νύχτα στο κελί του όπου επέστρεψε, μετά την ολοήμερη ανάκρισή του χθες από τον δικαστή στο σύγχρονο Μέγαρο της Δικαιοσύνης, που ο ίδιος είχε εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός το 2009.

Ο Σόκρατες που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καλείται να δώσει εξηγήσεις για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων. Η σύλληψή του εξέπληξε πολύ δυσάρεστα την Πορτογαλία, η οποία ήδη συγκλονίζεται από υπόθεση διαφθοράς που έχει σχέση με τη χορήγηση "χρυσών" θεωρήσεων διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση τήρησε ιδιαίτερα διακριτική στάση. Η υπόθεση "εμπίπτει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτικής", σχολίασε χθες ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο πριν προσθέσει ότι "η Πορτογαλία διαθέτει ισχυρούς θεσμούς οι οποίοι λειτουργούν".

"Είναι μια θλιβερή ημέρα για την Πορτογαλία και τους Πορτογάλους", είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Πέντρο Σαντάνα Λόπες τονίζοντας ότι "πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη" αν έχουν διαπιστωθεί καταχρήσεις κατά την άσκηση των πολιτικών του καθηκόντων.