Το Ισραήλ οδεύει προς πιθανή πολιτική κρίση καθώς εταίροι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προσδιορίζει τη χώρα ως εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες, έπειτα από θυελλώδη συζήτηση το νομοσχέδιο, με 14 ψήφους υπέρ και 6 κατά, που προβλέπει την ενίσχυση του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους, εις βάρος του δημοκρατικού του χαρακτήρα, σύμφωνα με τους πολέμιους της πρότασης νόμου, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για θεσμοθέτηση καθεστώτος διακρίσεων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκοπεύει να καταθέσει στην Κνεσέτ την Τετάρτη το νομοσχέδιο που δεν ορίζει πλέον το Ισραήλ ως "εβραϊκό και δημοκρατικό" κράτος, αλλά "ως εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού".

"Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο ζημιώνει τον σιωνισμό και καταστρέφει το κράτος του Ισραήλ. Εάν έλθει στο κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψουμε την έγκρισή του", δήλωσε σήμερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής της κεντρώας παράταξης "Το Κίνημα" Τζίπι Λίβνι, διευκρινίζοντας ότι είτε θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο είτε θα απόσχει της ψηφοφορίας, ώστε να μην δώσει στον Νετανιάχου την ευκαιρία να παύσει τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που θα καταψηφίσουν την πρότασή του. Η κεντρώα παράταξη της Τζίπι Λίβνι διαθέτει έξι έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του Yesh Atid , του κυριότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, με 19 έδρες στην Κνεσέτ, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

"Ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί εάν θέλει να απολύσει υπουργούς της κυβέρνησής του και να διαλύσει τον συνασπισμό του λόγω της αντίθεσης απέναντι στον νόμο που ζημιώνει το Ισραήλ, το οποίο είναι εβραϊκό και δημοκρατικό", προειδοποίησε η Τζίπι Λίβνι.

Χωρίς την κοινοβουλευτική υποστήριξη της Λίβνι και του Λαπίντ, ο Νετανιάχου πιθανότατα δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου και θα χρειαστεί να βρει λόγο για την απόσυρσή του.

Στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης την οποία πρότεινε ο Νετανιάχου, η τελική διατύπωση του κειμένου του νομοσχεδίου θα γίνει με τη βοήθεια του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 20% του πληθυσμού αποτελείται από Αραβες Ισραηλινούς.