Ζώνες ασφαλείας όπου θα απαγορεύονται οι αεροπορικές επιδρομές, ζήτησε κύρια φιλοδυτική συμμαχία της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ), που αναγνωρίζεται από τη Δύση και τις περισσότερες αραβικές χώρες ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία παρουσία καθεστωτικών (δυνάμεων) ή πολιτοφυλάκων» στη ευρύτερη περιοχή την οποία όρισαν με βάση συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι προτεινόμενες ζώνες ασφαλείας θα καλύψουν τα προπύργια της αντιπολίτευσης γύρω από την πόλη Νταράα, στη νότια Συρία, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου μισού της χώρας.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια του σχεδίου που εκπόνησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να υπάρξουν τοπικές εκεχειρίες αρχής γενομένης από το Χαλέπι στη βόρεια Συρία, όπου οι αντάρτες δέχονται στρατιωτική πίεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Η εκεχειρία στο Χαλέπι θα μπορούσε να αποτελέσει «θεμέλιο» για να ανασταλούν οι εχθροπραξίες και για άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του διεθνούς πλαισίου της Γενεύης, το οποίο καλεί να σχηματιστεί μια μεταβατική αρχή, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.