current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση09:29

Αναφορές του Πάπα σε Πλάτωνα και Αριστοτέλη ενώπιον των ευρωβουλευτών (Βίντεο)

Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη άρχισε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη άρχισε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη άρχισε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που «δεν ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την “ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες”.

Πιο συγκεκριμένα, ο ποντίφικας, εν μέσω χειροκροτημάτων, τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα».

Και πρόσθεσε, «ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, που βρέθηκε στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, που συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για την προώθηση πολιτικών, που ενισχύουν την απασχόληση, αλλά κυρίως την αποκατάσταση «της αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσω της διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας». Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που δεν έχει να φάει και δεν διαθέτει τα ουσιώδη προς το ζην; Και το χειρότερο, όταν δεν έχει δουλειά, που να του δίνει την αξιοπρέπεια;».

«Παρά την ευρύτερη και ισχυρότερη Ένωση, η Ευρώπη δίνει την εντύπωση ότι γέρασε, κουράστηκε, ότι αισθάνεται πως πρωταγωνιστεί όλο και λιγότερο στον κόσμο». δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών κατά τη μακρά ομιλία του που είχε πολύ προσωπικό ύφος.

Η γενική εντύπωση που δίδεται από τη Γηραιά Ήπειρο είναι «αυτή μιας γιαγιάς, μιας Ευρώπης που δεν είναι πλέον γόνιμη και δραστήρια. Ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας Ευρώπης φοβισμένης και αναδιπλωμένης στον εαυτό της», ενώ ο κόσμος έχει γίνει «όλο και λιγότερο ευρωκεντρικός», δήλωσε ο πρώτος μη ευρωπαίος Ποντίφικας που μεταβαίνει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πάπας αναφέρθηκε, επίσης, και στο θέμα των παράτυπων μεταναστών, που κατακλύζουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η μετατροπή της Μεσογείου σε «ένα τεράστιο νεκροταφείο».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η Μεσόγειος να γίνεται ένα μεγάλο νεκροταφείο! Στις βάρκες που φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία και βοήθεια». Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει “νομοθεσίες που επιτρέπουν ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μεταναστών», δήλωσε ενθαρρύνοντας επίσης μια διεύρυνση, κυρίως προς τα Βαλκάνια «που υπέφεραν πολύ από συγκρούσεις κατά το παρελθόν».

“Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης” τη στιγμή που αυτή θεωρείται ότι “πρωταγωνιστεί όλο και λιγότερο σε έναν κόσμο που την κοιτάζει συχνά (…) με δυσπιστία και μερικές φορές με καχυποψία”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι το πνεύμα των “ιδρυτών” της ΕΕ ήταν να “ξεπεραστούν οι διχόνοιες και να προωθηθεί η ειρήνη”. Ωστόσο “οι μεγάλες ιδέες που κάποτε ενέπνευσαν την Ευρώπη δείχνουν να έχουν χάσει τη δύναμη της έλξης τους και να αντικαθίστανται από τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες τεχνικής φύσης των θεσμικών οργάνων”, τόνισε.

Ο Πάπας καταδίκασε επίσης τον ατομικισμό και τον καταναλωτισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης, τη γραφειοκρατία, φαινόμενα που μειώνουν άνδρες και γυναίκες «σε γρανάζια μηχανής που χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα κατανάλωσης. Η Ευρώπη που δεν είναι πλέον ανοικτή στην υπερβατική διάσταση της ζωής είναι μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει σιγά-σιγά την ψυχή της και το ανθρωπιστικό της πνεύμα».

Σε μια έμμεση καταδίκη της άμβλωσης και της ευθανασίας, ο Πάπας επικαλέστηκε «την περίπτωση των ανθρώπων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους, των ηλικιωμένων που έχουν εγκαταλειφθεί και αφεθεί χωρίς φροντίδα, των παιδιών που σκοτώνονται στην κοιλιά της μητέρας».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Στρασβούργο, θα συναντήσει τους Προέδρους όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ: τον Μάρτιν Σούλτς (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (Ιταλική Προεδρία του Συμβούλιου) και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη ποντίφικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χώρα στις 11 Οκτωβρίου 1988, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ απήυθηνε ομιλία στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.


σχετικα αρθρα