Ο ιταλός γιατρός που προσβλήθηκε από τον ιό Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε διακομίσθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Ρώμη σε νοσοκομείο ειδικευμένο για τις μολυσματικές νόσους, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η RAI, η δημόσια ιταλική τηλεόραση.

Ο γιατρός, που είναι ο πρώτος Ιταλός που προσβάλλεται από τον ιό Εμπολα, έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πράτικα ντι Μάρε, 30 χλμ. νοτίως της Ρώμης, σε φορείο ερμητικά κλειστό με στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε ναυλωθεί για το σκοπό αυτό.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο που συνοδευόταν από αστυνομικές δυνάμεις μέχρι το Εθνικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών Lazzaro Spallanzani, στη νοτιοδυτική Ρώμη, ένα από τα δύο νοσηλευτικά κέντρα στην Ιταλία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την εισαγωγή ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Εμπολα.

Ο γιατρός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής και της οικογένειάς του, εργαζόταν στην ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση Emergency σε κέντρο για ασθενείς με Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τη μκο, ο γιατρός εμφάνισε συμπτώματα της νόσου και εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι ήταν φορέας του ιού. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε, ότι ο ασθενής δεν έχει εκδηλώσει πυρετό ή σοβαρό σύμπτωμα και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι γενικά καλή.

Σύμφωνα με την Emergency, το σύνολο των εργαζομένων της παρακολουθεί ειδική εκπαίδευση και εφαρμόζει ειδικό πρωτόκολλο προστασίας για τον Εμπολα, αλλά καμιά ενέργεια στην αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής επιδημίας δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι εντελώς ακίνδυνη.