Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της γαλλίδας υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά για τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

Πρόκειται άραγε για μια περίπτωση του «σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν;» δήλωσε, εκφράζοντας την σφοδρή αντίθεσή της στην απόφαση ενός σώματος ενόρκων στις ΗΠΑ να απαλλαγεί ο αστυνομικός που σκότωσε εν ψυχρώ τον 18χρονο.

«Τι ηλικία είχε ο Μάικλ Μπράουν; 18 ετών. Ο Τρέιβον Μάρτιν; 17. Ο Ταμίρ Ράις; 12. Τι ηλικία θα έχει ο επόμενος; 12 μηνών; "Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν" Μπομπ Μάρλεϊ», ήταν η αντίδραση της Τομπιρά στο Twitter όπου ανέφερε τα ονόματα νεαρών μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ και επανέλαβε ένα στίχο του «I shot the sheriff», ενός από τα γνωστότερα τραγούδια του βασιλιά της ρέγκε.

Ερωτηθείσα από το ραδιοσταθμό France Info, η υπουργός, η οποία κατάγεται από την Γουιάνα, εξήγησε στη συνέχεια πως θέλησε με το μήνυμά της να «εκφράσει την αλληλεγγύη της σε μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά οδυνηρή».

«Δεν θα εκφέρω αξιολογική κρίση για τους θεσμούς των ΗΠΑ», πρόσθεσε, αλλά «όταν το συναίσθημα της ματαίωσης είναι τόσο ισχυρό, τόσο βαθύ, τόσο διαρκές και τόσο μαζικό, υπάρχει λόγος να αναρωτηθεί κανείς για την εμπιστοσύνη σ' αυτούς τους θεσμούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει συνεχώς στους ίδιους. Πρόκειται για αφροαμερικανούς πιτσιρικάδες, συνεπώς υπάρχει το πρόβλημα ενός ορισμένου αριθμού στερεοτύπων, προκαταλήψεων που μπορούν να δημιουργήσουν τρομερές αυτόματες αντιδράσεις. Όταν πρόκειται για αντιδράσεις με ύβρεις, είναι ήδη δύσκολο να τις ανεχθεί κανείς, όταν πρόκειται για ζωές που ξεριζώνονται μ' αυτό τον τρόπο, είναι ακόμη πιο αφόρητο».

Όταν της ζητήθηκε να συγκρίνει το κλίμα αυτό με εκείνο που επικρατεί στη Γαλλία, η Τομπιρά δήλωσε πως «δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμο, έστω κι αν υπάρχει προφανώς ρατσισμός στη Γαλλία».