Εκστρατεία συλλογής υπογραφών, με αίτημα μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πρόληψη της βίας σε βάρος των γυναικών, ξεκίνησε στη Σλοβενία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν ανάγκη από ασφάλεια τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και της οργάνωσης επείγουσας τηλεφωνικής βοήθειας «SOS» που πρωτοστατούν στην εκστρατεία.

Ζήτησαν αποτελεσματικό σύστημα βοήθειας, δωρεάν ψυχολογική και νομική στήριξη, χορήγηση αποζημιώσεων σε θύματα βίας και αποτελεσματική εποπτεία του έργου των αρμόδιων αρχών.

Οι δύο οργανώσεις, σε συζήτηση που διοργάνωσαν στο δημαρχείο της Λιουμπλιάνας, προειδοποίησαν ότι η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα στη Σλοβενία, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις αποκρύπτονται.

Η βία συνήθως συνοδεύεται από την προκατάληψη και τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις περί παραδοσιακών ρόλων γυναικών και ανδρών. Η βία κατά των γυναικών είναι μια διαδικασία που μπορεί να καταλήξει σε φόνο, δήλωσε η Μάγια Πλαζ από την οργάνωση επείγουσας Τηλεφωνικής Βοήθειας «SOS».

Εκπρόσωποι του Κέντρου Κοινωνικού Έργου του Μάριμπορ παρατήρησαν ότι στην περιφέρεια Πόντραβιε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά κρουσμάτων βίας με θύματα γυναίκες. Όπως τόνισαν, κύριος λόγος είναι η απουσία μη κυβερνητικών οργανώσεων και η επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών στην περιοχή.

Σε ολόκληρη τη Σλοβενία διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, και ομιλίες. Στην πόλη Κόπερ, ακτιβιστές οργανώνουν περιήγηση στον «λαβύρινθο της βίας», μία εμπειρία της βίας από την πλευρά του θύματος. Έκθεση φωτογραφίας, με θέμα τη βία σε βάρος των γυναικών, φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο Brdo pri Kranju.