Στη σύλληψη του ιμάμη του τεμένους Αμπού Μπεκίρ, Αχμέντ Μούσα Αχμέντ και ενός ακόμη ατόμου προχώρησε η βουλγαρική αστυνομία στο πλαίσιο επιχείρησης στην πόλη Πάζαρτζικ, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ισχυρές αστυνομικές έκαναν έρευνες σε συνοικία Ρομά στην πόλη Πάζαρτζικ και στο μουσουλμανικό τέμενος της περιοχής.

Εναντίον του Αχμέντ Μούσα Αχμέντ και άλλων ατόμων ξεκίνησε προανάκριση ως υπόπτων για παραβίαση του άρθρου 407 του ποινικού κώδικα, με βάση το οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα η προπαγάνδα πολέμου, η υποκίνηση σε πόλεμο και η διανομή οπτικοακουστικού υλικού με αντιδημοκρατικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Ο Μούσα ήταν μεταξύ των κατηγορούμενων στη δίκη που είχε χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ "δίκη του ριζοσπαστικού Ισλάμ" και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014.

Συνολικά 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα κατηγορήθηκαν για τη διάδοση αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και συμμετοχή σε μη εγγεγραμμένο παρακλάδι της ισλαμικής οργάνωσης Al-Waqf Al-Islami.Οι αστυνομικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και στις πόλεις Πλόβντιβ και Χάσκοβο, με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εισαγγελία. 

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ερευνήσει μέχρι στιγμής σε 40 τοποθεσίες και κατάσχεσαν αποδεικτικά στοιχεία.