current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:22

Νύχτα-κόλαση στο Μιζούρι: Δεκάδες συλλήψεις, φλεγόμενα κτίρια και άγρια επεισόδια (Βίντεο)

Μία νύχτα-κόλαση πέρασαν τα προάστια του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού, Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Μία νύχτα-κόλαση πέρασαν τα προάστια του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού, Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Μία νύχτακόλαση πέρασαν τα προάστια του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι των ΗΠΑ έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού, Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Εξήντα ένας άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Σεντ Λούις.

Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη. Στη διάρκεια της νύκτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Μολονότι δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και νωρίς σήμερα το πρωί ήταν «πολύ χειρότερες» από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου από τον αστυνομικό.

Δώδεκα κτίρια στο Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσε ο Μπέλμαρ.

Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν σήμερα. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.

Λίγες ώρες νωρίτερα βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και προκαλώντας καταστροφές, με αποτέλεσμα το Μισούρι να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Απλώθηκε το κύμα αντιδράσεων

Ταραχές σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, και την Ουάσινγκτον. 

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στην Times Square της Νέας Υόρκης και στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση. 

Έκκληση αυτοσυγκράτησης απο Ομπάμα

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που προκάλεσε τις ταραχές, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση. 

«Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. 


σχετικα αρθρα