Τουλάχιστον από 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε «δίδυμες» βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξαν γυναίκες καμικάζι σε μια λαϊκή αγορά στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας.

Αυτό δήλωσαν μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον Ντογκάρα Σέχου, μέλος της ομάδας των γιατρών που έσπευσε στο σημείο, «πάνω από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων αποκεφαλίστηκαν τελείως» στη διπλή επίθεση η οποία διαπράχθηκε στην Μάντεϊ Μάρκετ, μια λαϊκή αγορά της πόλης. Παρόμοιες ήταν οι μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις.

Ένας εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νιγηρίας (NEMA) δήλωσε από τη δική του πλευρά ότι «πολύς κόσμος σκοτώθηκε», χωρίς να δώσει κάποιον συγκεκριμένο απολογισμό.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις η αγορά αυτή ήταν γεμάτη κόσμο.

Η Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, θεωρείται ένα από τα προπύργια των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με τέσσερις μαρτυρίες, μια γυναίκα μπήκε στην αγορά και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί. «Ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να βοηθήσει τους τραυματίες, εξερράγη η δεύτερη βόμβα», είπε ο Σάνι Αντάμου, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση μέχρι τώρα. Πάντως οι υποψίες στρέφονται σε μέλη της Μπόκο Χαράμ, η πενταετής εξέγερση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Η χρήση από την οργάνωση γυναικών για τη διάπραξη επιθέσεων αυτού του είδους έχει γίνει πιο συχνή το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με έναν ακόμη αυτόπτη μάρτυρα, τον Αμπουμπάκαρ Μπέλο, έναν πωλητή στην αγορά, η δεύτερη γυναίκα φορούσε χιτζάμπ και είχε καμουφλάρει τη βόμβα που είχε ζωστεί ώστε να μοιάζει με βρέφος μέσα σε μάρσιπο. «Η γυναίκα αυτή είχε δέσει τα εκρηκτικά στο στήθος της, σαν μωρό», πρόσθεσε.