current views are: 2

26 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:19

«Σιγοβράζει» η βία στο Φέργκιουσον: Στους δρόμους η Εθνοφρουρά – Μαζικές διαδηλώσεις

Οργή, βία, μεγαλειώδεις πορείες και εκτεταμένες καταστροφές συνθέτουν το σκηνικό στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, όπου για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται ο φυλετικός «εμφύλιος».

Δημοσίευση 10:19’
αρθρο-newpost

Οργή, βία, μεγαλειώδεις πορείες και εκτεταμένες καταστροφές συνθέτουν το σκηνικό στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, όπου για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται ο φυλετικός «εμφύλιος».

Οργή, βία, μεγαλειώδεις πορείες και εκτεταμένες καταστροφές συνθέτουν το σκηνικό στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, όπου για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται ο φυλετικός «εμφύλιος».

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες, ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό, Ντάρεν Ουίλσον, που πυροβόλησε και σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Η απόφαση του δικαστηρίου στάθηκε αφορμή για να προκληθεί ένα «τσουνάμι» οργής, το οποίο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του και έκανε τους κατοίκους του Φέργκιουσον να χάσουν τον ύπνο τους.

Για δεύτερη νύχτα, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμη και σε μία εκκλησία, ενώ έκαναν πλιάτσικο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Φέργκιουσον, με εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας Μισούρι, Τζέι Νίξον, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά και να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές σε ιδιοκτησίες. 

Ταυτόχρονα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι πιθανόν η κατάσταση στο Φέργκιουσον εξελιχθεί βίαια καθώς οι διαδηλωτές κατακλύζονται από οργή σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ουίλσον: Δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό

Έσπασε τη σιωπή του ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, δηλώνοντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι λυπάται για το θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν αλλά η συνείδησή του είναι καθαρή. 

Στην πρώτη του συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ουίλσον δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η ζωή του απειλούταν κατά τη διάρκεια του περιστατικού με τον Μπράουν. Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος είχε κλέψει ένα κουτί πούρα από ένα παντοπωλείο, λίγα λεπτά προτού τον σταματήσει ο Ουίλσον. Ο Μπράουν πλησίασε το ανοικτό παράθυρο του περιπολικού του αστυνομικού και το όπλο του Ουίλσον εκπυρσοκρότησε δύο φορές ενώ αυτός βρισκόταν ακόμα μέσα στο όχημα, δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης Σεντ Λούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Ίχνη από το αίμα του Μπράουν βρέθηκαν στο εσωτερικό του περιπολικού.

Στη συνέχεια ο Μπράουν απομακρύνθηκε από το όχημα. Ο Ουίλσον καταδίωξε τον νεαρό Αφροαμερικανό με τα πόδια και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο Μπράουν γύρισε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος του Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε 10 φορές, είπε ο ΜακΚάλοχ.

«Πυροβόλησα μερικές φορές και μετά σταμάτησα», δήλωσε ο Ουίλσον. «Του φώναξα ‘σταμάτα και πέσε στο έδαφος’, δίνοντάς του την ευκαιρία να σταματήσει, ωστόσο αγνόησε την εντολή μου».

Ο αστυνομικός δήλωσε ότι τις 3 τελευταίες φορές πυροβόλησε εντός 3 μέτρων από τον Μπράουν, καθώς αυτός συνέχιζε να τον πλησιάζει απειλητικά. Ο ίδιος είπε ότι θα είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο εάν ο Μπράουν ήταν λευκός.

«Ο λόγος που έχω καθαρή τη συνείδησή μου είναι επειδή ξέρω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ουίλσον.

Από την πλευρά της, η οικογένεια του Μπράουν και οι υποστηρικτές του αναφέρουν μια διαφορετική σειρά γεγονότων. Σύμφωνα με αυτούς, ο άοπλος έφηβος ήταν θύμα του αστυνομικού που τον αντιμετώπισε βίαια και στη συνέχεια τον πυροβόλησε παρόλο που είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά, υποδεικνύοντας ότι παραδίδεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του Ουίλσον στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον. Ο Ουίλσον ναι μεν έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται.

Έκκκληση Ομπάμα για αυτοσυγκράτηση

Για τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και την αποφυγή εγκληματικών πράξεων έκανε έκκληση την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Μισούρι.

«Το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να θέτονται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο.

«Η απογοήτευση που έχουμε βιώσει δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχει βαθιές ρίζες σε πολλές κοινότητες έγχρωμων οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται πάντα με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Ομπάμα.

Να σημειωθεί πως ο Ομπάμα ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στο Σικάγο, ωστόσο καθυστέρησε για το ταξίδι του καθώς ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στο Φέργκιουσον από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.


σχετικα αρθρα