Επιμέλεια: Γιώργος Ποριώτης

Οι αστυνομικοί της μονάδας CRS στην Γαλλία, διαμαρτύρονται για την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας και υποστηρίζουν ότι αποτελεί εργατικό τους δικαίωμα!

Ο επικεφαλής της CRS(Republican Security Companies),o Hubert Weigel, έδωσε τέλος σε αυτή την παράδοση του σώματος στην Γαλλία, καθώς θεώρησε ότι δεν αρμόζει στην εικόνα της αστυνομίας.

Οι φωτογραφίες αστυνομικών να πίνουν μπύρες και κρασί στους δρόμους του Παρισιού κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, προβλημάτησαν την ηγεσία, που δεν είδε με καλό μάτι αυτή την εικόνα των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που έχουν αρμοδιότητες αντίστοιχες με τα ΜΑΤ στην Ελλάδα.

Οι αξιωματικοί της CRS,τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι αμαυρώνεται το προφίλ του σώματος, αλλά είναι και θέμα ασφάλειας καθώς οι αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας οπλοφορούν και επιβάλεται να είναι νηφάλιοι.Πόσο μάλλον οι αστυνομικοί της CRS, που στα καθήκοντά τους είναι να συγκρούονται με διαδηλωτές.

Από την πλευρά των υποστηρικτών αυτής της παράδοσης, ο γενικός γραμματέας την Ένωσης Αστυνομικών,Didier Mangione, τονίζει “ Θέλουν να μας κάνουν άγιους και μας απαγορεύουν την Θεία Κοινωνία. Ένα ποτό εν ώρα εργασίας, είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων”.

Σημειώνεται ότι η Γαλλική αστυνομία διατηρούσε μέχρι τώρα την παράδοση να επιτρέπει την κατανάλωση 250cl κρασιού ή μίας μπύρας κατά την διάρκεια του γεύματος.

Όμως όταν οι αστυνομικοί ασκούσαν αυτό το δικαίωμά τους σε δημόσιους χώρους ή δίπλα στα αστυνομικά οχήματα κατά την καταστολή διαδηλώσεων, η εικόνα θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική.

Από την πλευρά του ο Didier Mangione, συμπληρώνει ότι αυτό το δικαίωμα των αστυνομικών είναι νομικά κατοχυρωμένο, ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι φέρονται στους αστυνομικούς “σαν να είναι μικρά παιδιά”.

Η CRS συγκρωτήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στις τάξεις της είχε τους “σκληρούς” αστυνομικούς, αφού είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή των βίαιων συγκρούσεων σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως είναι η Μασσαλία, το Παρίσι και η Λυόν.

Επίσης ο Didier Mangione, τονίζει ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε έρευνες που να αποδυκνύουν τις αρνητικές συνέπειες, από την κατανάλωση τόσο μικρής ποσότητας αλκοόλ και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει άρση της απαγόρευσης, κυρίως εάν επιβληθεί στους αστυνομικούς να μην πίνουν δημόσια.

Ο Εργατικός Κώδικας στην Γαλλία προβλέπει ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια του γεύματος, δεν απαγορεύεται όταν δεν προκύπτει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια ή για την ασφάλεια του εργαζόμενου.