Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού 'Αμυνας, ο οποίος αναφερόμενος στην αυστραλιανή εταιρεία ναυπήγησης υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι δεν είναι ικανή να κατασκευάσει ούτε κανό. 

Η δήλωση που εξόργισε τους υπεύθυνους της εταιρείας, την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία για τις προθέσεις της κυβέρνησης 'Αμποτ να αναθέσει σε γιαπωνέζικη εταιρεία την κατασκευή των υποβρυχίων που χρειάζεται το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Γερουσία ο υπουργός 'Αμυνας Davit Johnston, είπε ότι δεν εμπιστεύεται την Αυστραλιανή Εταιρία Ναυπήγησης Υποβρυχίων να κατασκευάσει ούτε ένα κανό. 

Η δήλωση του υπουργού, που εξόργισε πολλούς συναδέλφους του στη Γερουσία, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό της πολιτειακής αντιπολίτευσης του κόμματος των Φιλελευθέρων, ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Τόνι ‘Αμποτ, ότι η Αυστραλιανή Εταιρεία Ναυπήγησης Υποβρυχίων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. 

Για το ίδιο θέμα ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Γερουσία, Steven Marshall, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην ναυπηγική εταιρεία, που εδρεύει στην Αδελαϊδα έχουν όλα τα προσόντα που απαιτούνται για να φέρουν σε πέρας που έχουν αναλάβει. 

Παράλληλα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας, εντελώς απαράδεκτες και του ζήτησε να ανακαλέσει τα όσα είπε και να ζητήσει συγγνώμη από τους εργαζόμενους, τη διεύθυνση των ναυπηγείων και τους κατοίκους της Νότιας Αυστραλίας πράγμα που έκανε ο υπουργός.