Η Κιμ Γιο-Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε σήμερα τον επίσημο τίτλο της σε υψηλή θέση της ιεραρχίας του Εργατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επιρροή της αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Η 26χρονη  εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2011 στην κηδεία του πατέρα της Κιμ Γιονγκ-Ιλ, τον οποίο διαδέχτηκε ο Γιονγκ-Ουν.

Εθεάθη επανειλημμένα δίπλα στον αδελφό της σε πολιτικές εκδηλώσεις και »ταξίδια καθοδήγησης» στη χώρα κατά τα οποία ο βορειοκορεάτης ηγέτης παρέχει συμβουλές τεχνικής φύσης σε όλους τους τομείς: βιομηχανικό, αγροτικό, εκπαιδευτικό, στρατιωτικό κ.ά.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης ουδέποτε είχαν αναφερθεί στα καθήκοντά της στους κόλπους της κρατικής μηχανής.

Για πρώτη φορά, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA την παρουσίασε ως «υποδιευθύντρια τμήματος» της πανίσχυρης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, του μοναδικού κόμματος στη χώρα.

Η Κιμ Γιο-Γιονγκ συνόδευε τον αδελφό της σε επίσκεψη σε στούντιο κινουμένων σχεδίων, το οποίο ίδρυσε ο παππούς της, ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Κανείς δεν ξέρει ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες της Κιμ Γιο-Γιονγκ. Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι είτε επικεφαλής του οργανωτικού τμήματος, που είναι στρατηγικής σημασίας μονάδα η οποία ασχολείται με τον διορισμό του προσωπικού, είτε επικεφαλής της μονάδας προπαγάνδας.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, η αδελφή του βορειοκοράτη ηγέτη ετοιμάζεται να παίξει τον ίδιο ρόλο που ασκούσε και η ισχυρή θεία της Κιμ Κιονγκ-Χουί, 68 ετών.

Αυτή ήταν επί δεκαετίες η στενή σύμβουλος του αδελφού της Κιμ Γιονγκ-Ιλ, κατέχοντας καίριες θέσεις στο κόμμα, ενώ το 2010 έγινε στρατηγός τεσσάρων αστέρων. Μετά την εκτέλεση του συζύγου της που κατηγορήθηκε για προδοσία, η Κιμ Κιονγκ-Χουί εξαφανίσθηκε από τη δημόσια ζωή.