Ταραχές ξέσπασαν στην Αϊτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

"Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Ξέρω ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όμως δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Φραντς Λερεμπούρ.

Τα τοπικά ραδιόφωνα έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ όπου οι διαδηλωτές αντιδρούν για τα αποτελέσματα των εκλογών πυρπολούνται σπίτια και οχήματα.

Ο Ρενέ Κεμπσά, εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Αϊτή, δήλωσε”γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά κινήματα δυσαρέσκειας σε ορισμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα αλλά εμείς δεν είδαμε πτώματα", πρόσθεσε.

Στο Μπαλαντέρ, στην κεντρική Αϊτή, κάηκε ένα παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας και στην πόλη Λεογκάν, στα νότια του Πορτ-ο-Πρενς, η Αποστολή Σταθεροποίησης του ΟΗΕ ανέφερε ότι σημειώθηκαν επίσης κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο της Αϊτής (CEP), ο δημοφιλής τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 67,57%. Στο κοινοβούλιο το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 46 έδρες στην Κάτω Βουλή και 17 στη Γερουσία.

TAGS