Διαγραφή χρεών για 60.000 που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας  Μπόρις Λάλοβατς.

Η ρύθμιση θα αφορά τους πολίτες για τους οποίους έχουν «παγώσει» για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τράπεζες.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κροατίας, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το θέμα έχει ήδη επιτευχθεί και απομένει η σχετική απόφαση από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Jutamji List, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συναίνεσαν στη διαγραφή των χρεών πολιτών για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών με τηλεφωνικούς λογαριασμούς που κατατάσσονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να δοθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας τριών ετών για να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το ανώτατο όριο των χρεών που υπόκεινται σε διαγραφή διαμορφώνεται σε 25.000 κούνα και οι οφειλέτες, άτομα που εντάσσονται στην κατηγορία της κοινωνικής πρόνοιας ή όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ή συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2500 κούνα, θα καλυφθούν από το «σχήμα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις ή επιπλέον περιουσία, μόνο το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.