Πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκλέχθηκε ξανά ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της χώρας.

Συνολικά 341 βουλευτές εκ των συνολικά 450 υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Γιατσενιούκ προκειμένου να παραμείνει επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, μία θέση που έχει αναλάβει έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Έχουμε επωμιστεί ένα ιστορικό καθήκον, εκείνο της προστασίας του Κράτους μας και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας» δήλωσε ο Γιατσενιούκ σε μία πολύ σύντομη ομιλία πριν από την ψηφοφορία.

«Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο (...). Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτά άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

«Το 2015 θα είναι ακόμα δυσκολότερο από το 2014. Ελάτε, ας εργαστούμε!» κάλεσε τους βουλευτές ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές της ουκρανικής βουλής επίσης εξέλεξαν τον πρώην αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στην θέση του προέδρου της Βουλής.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο πρώτος τη τάξει που αντικαθιστά τον επικεφαλής του κράτους στην περίπτωση που ο πρόεδρος δε δύναται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Το νέο ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούν τα φιλοδυτικά κόμματα για πρώτη φορά στην ιστορία του, διεξήγαγε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τις ένοπλες συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές και μία βαθιά οικονομική κρίση. 

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, 5 κόμματα που πρόσκεινται στη Δύση σφράγισαν τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, τον οποίο ονόμασαν Ευρωπαϊκή Ουκρανία, που έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Δύσης.