Την ιταλική πρωτεύουσα πρόκειται να επισκεφθούν περίπου δύο εκατομμύρια άτομα μέσα τις επόμενες δέκα ημέρες καθώς  αύριο, είναι ο Καθολικός Επιτάφιος, και την Πρωτομαγιά η τελετή μακαριοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

Όπως έκαναν γνωστό οι ιταλικές αρχές τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, συνέλεξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται κατά τους εορτασμούς του Πάσχα ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών να προσπαθήσουν να «χτυπήσουν» το διεθνές κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού.

Όλοι οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει αύριο βράδυ ο μεγάλος ξύλινος σταυρός του καθολικού επιταφίου παρουσία του Πάπα Βενέδικτου έχουν ελεγχθεί προσεκτικά.

Οι κάδοι απορριμμάτων αφαιρέθηκαν ενώ εξακριβώθηκε και η ασφάλεια του δικτύου υπονόμων που βρίσκεται κάτω από την περιοχή του Κολοσσαίου.

Κάπου 5.400 ηλεκτρονικές κάμερες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στα κεντρικά σημεία της πόλης και συνδέονται με την διεύθυνση της δημοτικής αστυφυλακής.

Εκτός από την αυριανή ημέρα, άλλες «ευαίσθητες ημερομηνίες» θεωρούνται η λειτουργία του Πάσχα στο Βατικανό, οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της χώρας από τον ναζιφασισμό, στις 25 του μηνός, η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στις 26 Απριλίου και η μακαριοποίηση του πολωνού πάπα, Κάρολ Βοϊτίλα, την Πρωτομαγιά.

Για την τελετή θεωρείται το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου και αναμένεται να αφιχθούν στην Ρώμη πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόσβαση στην περιοχή του Βατικανού θα επιτρέπεται μόνο στους πεζούς, στους γύρο δρόμους αστυνομία και καραμπινιέροι θα προχωρούν σε συχνές εξακριβώσεις στοιχείων ενώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και ελικόπτερα, με κάμερες που διαθέτουν υπέρυθρες ακτίνες.