Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε ποινές φυλάκισης πέντε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας Καλών Τεχνών, για την κλοπή ενός πίνακα του Βαν Γκογκ αξίας περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο "Βάζο με Βισκάρια" είχε κλαπεί τον Αύγουστο από το Μουσείο Μαχμούντ Χαλίλ του Καΐρου, που φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα στη Μέση Ανατολή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε και δικαστικοί δήλωσαν ότι οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι για "την πρόκληση της κλοπής του πίνακα", χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Το έργο δεν έχει ακόμη βρεθεί, ενώ έρευνα της αστυνομίας αμέσως μετά την κλοπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο μουσείο ήταν εξαιρετικά χαλαρά, αυξάνοντας τους φόβους για την ασφάλεια των θησαυρών τέχνης και των αρχαιοτήτων που εκτίθενται στην Αίγυπτο.

Νομικές πηγές ανέφεραν ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον Μοχσέν Σααλάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος Καλών Τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού, σε ένα χρόνο φυλάκισης και τον διέταξε να εκτελέσει κοινωνικό έργο.

Τέσσερις άλλοι εργαζόμενοι στο Μουσείο καταδικάστηκαν σε ποινές εξάμηνης φυλάκισης, δήλωσαν οι πηγές.

Το μουσείο φιλοξενεί έργα της συλλογής του Μοχάμεντ Μαχμούντ Χαλίλ  που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των Γκογκέν, Μονέ, Μανέ και Ρενουάρ, καθώς και του Ολλανδού μεταϊμπρεσιονιστή Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις προσέφερε 168.000 δολάρια ως αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του πίνακα αυτού.