Οι “χειρουργικοί” βομβαρδισμοί των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έχουν παράπλευρες απώλειες σύμφωνα μες τοπικά μέσα ενημέρωσης και ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την κατάπαυση πυρός στην Λιβύη, την ίδια στιγμή ο Καντάφι εξοπλίζει τους πολίτες και υπόσχεται να φέρει το χάος σε ενδεχόμενη χερσαία επίθεση του ΝΑΤΟ.

  Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Λιβύης”να σταματήσουν τον πόλεμο” και σημείωσε ότι προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών είναι να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός.

"Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια μπορούμε να επεκτείνουμε την ανθρωπιστική μας αρωγή και θα δεσμευτούμε σε έναν πολιτικό διάλογο", δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Μπαν Κι Μουν σημείωσε επίσης ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη εν μέσω των μαχών , ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης δήλωσε ότι οι αρχές εξοπλίζουν πολίτες με ελαφρά όπλα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επίθεση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά την ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, υποστήριξε σήμερα ότι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις "άγριες επιθέσεις" τους και ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εναντίον πολιτών.

Κυβερνητικά στρατεύματα σφυροκοπούσαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Κλίντον κάλεσε τις Λιβυκές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Αμερικανούς που έχουν συλλάβει, συμπεριλαμβανομένων και "τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους".

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε επικαλούμενο στρατιωτική πηγή ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από επιδρομές που πραγματοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Γαριάν, η οποία βρίσκεται 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Η επιδρομή κατέστρεψε σπίτια και τρομοκράτησε γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το Jana, το οποίο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των θυμάτων, ενώ εχθές το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης μετέδωσε ότι 7 άμαχοι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε επιδρομές του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Χέλατ αλ Φεριάν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει "καμία ένδειξη" για το θάνατο αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς αυτούς που πραγματοποίησε χθες τη νύχτα η συμμαχία κοντά στην Τρίπολη.

Επίσης κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης ανέφερε ότι οι πολίτες της Λιβύης, εξοπλίζονται με ελαφρά όπλα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη χερσαία επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

"Εξοπλίζουμε όλον τον πληθυσμό, όχι για να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς Αυτό που πολεμάμε είναι το ΝΑΤΟ και αν το ΝΑΤΟ σκεφτεί να έρθει στο έδαφος να καταλάβει οποιαδήποτε πόλη στη Λιβύη δεν θα έχει να αντιμετωπίσει το στρατό, αλλά τις φυλές, τους νεαρούς Λίβυους, άνδρες και γυναίκες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, Μούσα Ιμπραχίμ.

Όσον αφορά τη Μιζουράτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο στρατός έχει τον έλεγχο του 80% της πόλης και πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν μόνο το λιμάνι και τη γύρω περιοχή.

Ο Μούσα Ιμπραχίμ εξέφρασε εξάλλου τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος, στη Μιζουράτα από βλήμα όλμου, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν ευθύνεται για την απώλεια αυτή.

Η Λιβύη βρίσκεται "σε καιρό πολέμου" και υπάρχουν "κίνδυνοι για την ασφάλεια", σημείωσε επίσης ο Ιμπραχίμ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες "δεν μπορεί να είναι ελεύθερη και πλήρης".

Η Μιζουράτα είναι "μια επικίνδυνη ζώνη", προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι "οι αντικαθεστωτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για να προστατεύουν τους δημοσιογράφους".