Ινδουιστές άρχισαν σήμερα να θυσιάζουν χιλιάδες ζώα σε απομακρυσμένη περιοχή του Νεπάλ, προς τιμήν μιας θεάς τους και παρά τις διαμαρτυρίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία των ζώων.

Το χωριό Μπαριγιαπούρ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία, θα γίνει το μεγαλύτερο σφαγείο του κόσμου για τις δύο ημέρες που διαρκεί το τελετουργικό, με τη θυσία αναρίθμητων ζώων, από βουβάλια έως ποντίκια.

"Είναι πολύ εορταστικό το κλίμα, όλος ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος", δήλωσε ο ιερέας Μανγκάλ Τσαουντχάρι που χοροστατεί της τελετής, από τον τόπο των θυσιών κοντά στον αφιερωμένο στη θεά Γκαντιμάι ναό. "Τα τελετουργικά έγιναν χωρίς πρόβλημα όλο το πρωί και τώρα αρχίσαμε τις θυσίες".

Οι πιστοί θυσιάζουν πρώτα βουβάλια, τα οποία έχουν μεταφέρει κατά χιλιάδες σε έναν μεγάλο αγρό, δίπλα στο ναό, πριν αρχίσουν να θυσιάζουν άλλα ζώα.

Η γιορτή άρχισε τα μεσάνυχτα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και 1.200 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο χωριό και στον αγρό όπου γίνονται οι θυσίες, ώστε να ελέγχουν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθεί το τελετουργικό και να αποτρέψουν τυχόν ταραχές μεταξύ ινδουιστών και ακτιβιστών για την προστασία των ζώων. Η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύεται στη διάρκεια της γιορτής.

Οι υποστηρικτές της προστασίας των ζώων κατηγορούν τις αρχές του ναού ότι "αντλούν οφέλη από την πίστη του κόσμου. Βγάζουν λεφτά εκβιαστικά όπως από τα δικαιώματα εισόδου, στάθμευσης των οχημάτων, κ.ά.", δηλώνει ο Μανότζ Γκοτάμ, πρόεδρος της μκο Animal Welfare Network Nepal.

TAGS