Απαγορεύσεις στη διαφήμιση των φτηνών και αφορολόγητων τσιγάρων στο ιντερνέτ, επιβάλλει σήμερα η Αυστραλία, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την μείωση των καπνιστών κατά 10% έως το 2018.

Οι ηλικίας 24-29 ετών πολίτες της χώρας έχουν τον υψηλότερο δείκτη καπνιστών, καθώς εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους πέντε καπνίζει.

Η Αυστραλία έχει ορισμένες από τις αυστηρές απαγορεύσεις στη διαφήμιση του καπνού στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ στους εμπόρους τσιγάρων απαγορεύεται να επιδεικνύουν πακέτα τσιγάρων σε καταστήματα και στα ίδια τα πακέτα αναγράφονται προειδοποιήσεις για τον καρκίνο.

«Η απαγόρευση είναι το τελευταίο βήμα στις κυβερνητικές προσπάθειες να μειωθούν οι καπνιστές στην Αυστραλία", δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Νίκολα Ρόξον, προσθέτοντας ότι μαζί με το μέτρο της συσκευασίας των τσιγάρων σε απλά ανεπιτήδευτα πακέτα που θα εφαρμοσθεί το 2012, η χώρα θα έχει «τα αυστηρότερα μέτρα κατά του καπνίσματος».

«Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός λόγος πρόωρων θανάτων και ασθενειών που σκοτώνουν πάνω από 15.000 αυστραλούς κάθε χρόνο και κοστίζει την οικονομία μας 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 22,7 δισ. ευρώ)», είπε ο Ρόξον.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 που άρχισαν να εφαρμόζονται οι απαγορεύσεις στη διαφήμιση στην Αυστραλία, οι καπνιστές μειώθηκαν από 35% στο περίπου 19% σήμερα.

Το Αυστραλιανό Συμβούλιο για το κάπνισμα και την υγεία, καλωσόρισε την κίνηση καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του, Μάικ Ντομπ, «τα τσιγάρα διαφημίζονται πολύ στο ιντερνετ και υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι τόσο η διαφήμιση όσο και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν το κάπνισμα στους νέους».