Δεν θα επισκεφθει τελικά τη Σερβία ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά την προσωρινή απελευθέρωση του σκληροπυρηνικού Σέρβου εθνικιστή πολιτικού Βόισλαβ Σέσελι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο κ. Μιλάνοβιτς επρόκειτο να συμμετάσχει, στις 16 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση ηγετών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και την Κίνα, που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι.

«Ο Πρωθυπουργός ακύρωσε (το ταξίδι του) κι αυτό έχει να κάνει με τον Σέσελι» δήλωσε, σήμερα, εκπρόσωπος της κροατικής κυβέρνησης στο Reuters.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άφησε τον Σέσελι προσωρινά ελεύθερο, για λόγους υγείας, προτού να εκδοθεί απόφαση στην εναντίον του δίκη για κτηνωδίες που σημειώθηκαν κατά τη βίαιη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. 

Η απελευθέρωσή του και η σιωπηρή αντίδραση των αξιωματούχων στο Βελιγράδι προκάλεσε το μένος της Κροατίας, που έδωσε τη δική της μάχη για ανεξαρτησία απέναντι στη σερβική της μειονότητα, που είχε τη στήριξη του Βελιγραδίου -συμπεριλαμβανομένου και του Σέσελι- από το 1991 έως το 1995.